Fokke in de krant (NHD) van 7 mei 2024

Fokke in de krant (NHD) van 7 mei 2024

Al zestig jaar lid van biljartvereniging. Midwouder Fokke Lageveen (80) biljart alleen niet als hij niet lekker is

In de regiofinale was ik als eerste geplaatst en eindigde ik als laatste.© Foto Marcel Rob

Sander Kruissink

MIDWOUD

De tijd dat Fokke Lageveen ’s nachts slalommend naar huis fietste na het biljarten is voorbij. En voordat de ouderdom dit straks moeilijker maakt, zal hij gestopt zijn bij biljartvereniging Kunstgenot. Maar de zestig jaar lidmaatschap, waarvoor hij hier onlangs gehuldigd werd, nemen ze hem niet meer af.

Als 20-jarig broekie ging hij weleens op zaterdagmiddag met vrienden biljarten in de Vergulde Vos in Oostwoud, toen de kastelein daar opmerkte dat ze wel lid konden worden van de biljartvereniging. „Dat deden we”, vertelt de 80-jarige Fokke. „We waren net een week lid toen we toen de wedstrijdleider daar vroeg of we ook wedstrijden wilden spelen. We wisten nog niet eens hoe we een carambooltje moesten maken. We kregen wel wat tips, maar dat was nog even te vroeg.”

In zestig jaar biljarten leerde Fokke aanzienlijk bij.© Foto Marcel Rob

In het dagelijkse leven was Fokke administrateur, dus al gauw werd hij penningmeester van de vereniging die decennialang rond de 25 leden telde. Iedere maand ging hij met een sigarendoosje bij de leden langs om de contributie van 1 á 2 euro te innen. Dat hield hij een jaar vol tot hij wedstrijdleider werd. Dat beviel beter en deze functie bekleedde hij meer dan dertig jaar. Hij is een belangrijke informatiebron voor de historie van de vereniging. „In het begin werd er niks op papier gezet”, vertelt Fokke. „Op een willekeurige avond zei voorzitter Kees Koomen: ’we benne pittig compleet, dan kenne we mooi de jaarvergadering houden’. Dan werd er wat heen en weer geleut waarvan niks werd opgeschreven.”

Een kleine tien jaar geleden werd Fokke al benoemd tot erelid vanwege zijn verdiensten voor de biljartvereniging.© Foto Marcel Rob

Eind april kreeg Fokke een schaal als aandenken aan zijn lidmaatschapsjubileum.© Foto Marcel Rob

Nacht

De tijd dat er een wachtlijst voor nieuwe leden was is voorbij. De vereniging vergrijst. Er zijn geen twintigjarige jochies meer die zich aanmelden. Het jongste lid van de vereniging is 53 lentes jong. Van het gezellige ’cluppie’ waarmee hij vaak tot diep in de nacht biljartte of de hort op ging, is er nog een mannetje of vijf over. „De meeste leden van toen zijn er al niet meer. Het werd nooit vroeg. Om twaalf uur begonnen we nog rustig aan een nieuw partijtje.”

Fokke in actie.© Foto aangeleverd

Die tijd is ook voor Fokke voorbij. De vermoeidheid slaat vaak eerder toe of hij wil naar huis om voetbal te kijken. „Rond tien uur á half elf probeer ik wel weg te wezen.” Maar Fokke moet echt niet lekker zijn als hij niet komt, volgens voorzitter Dennis Wormsbecher.

Fokke moet echt niet lekker zijn als hij op donderdagavond zijn biljartkeu niet onder de snelbinders bindt.© Foto Marcel Rob

Nog geen afmelding

Het biljartseizoen is voorbij, maar hij twijfelt of hij er eind augustus weer bij is als het nieuwe start. Wormsbecher heeft nog geen afmelding gehad, maar de donkere winter(donderdag)avonden en gladheid worden een steeds grotere uitdaging voor de 80-jarige. Hij biljart ook op dinsdagmiddag in Biljarthuis Ben in Oostwoud.

Fietst Fokke vanaf eind augustus ook weer iedere donderdagavond met zijn keu naar Grand Café De Post?© Foto Marcel Rob

Zelf werd hij tweemaal clubkampioen, in 1983 en 1989. En eenmaal haalde hij de finale van de vijfde klasse bandstoten in West-Friesland. „In de voorwedstrijden behaalde ik een moyenne van precies 1 (wat inhoudt dat een beurt gemiddeld één punt oplevert, red.). Bij de finale in Aartswoud was ik als eerste geplaatst. Ik eindige als laatste van de acht.” Wat prestaties betreft hoeft hij nog niet te stoppen. Als tachtigjarig haalt hij nog steeds een moyenne van 0.9.

Fokk is nog altijd wedstrijdleider.